paard warmte

Extreme warmte en paarden

Tijdens de zomer krijgen we steeds vaker te maken met extreme hitteperiodes. Jaarlijks kondigt het KMI in België code rood af, wat wil zeggen dat er een gezondheidsrisico voor de mens is door deze hoge temperaturen. Voor paarden is het eigenlijk code donkerrood, want zij kunnen nog veel minder goed tegen warmte dan wij. Lees hieronder waarom paarden het zo moeilijk hebben met hitte en hoe je hen deze periode door kan helpen.

Waarom is deze hitte zo gevaarlijk voor paarden?


Paarden kunnen een pak minder goed tegen de hitte dan mensen. Tussen de -5 en +15 graden voelen paarden zich het meest comfortabel. Gaat de temperatuur (ver) boven de 15 graden, dan hebben zij hier dus heel snel last van en loop je kans oververhitting.

Bron: Dopharma België

Dit is natuurlijk ook afhankelijk van welk type paard je hebt. Uit eigen ondervinding merk ik dat een PRE bijvoorbeeld minder snel last zal hebben van deze hitte dan een Shetlander. 

Als het zo extreem warm wordt, dan moeten er extra maatregelen genomen worden om onze paarden te helpen en om te voorkomen dat onze paarden een hitteshock krijgen.

Hieronder volgen enkele richtlijnen om je paard zo goed mogelijk te helpen: 

Water

Zoals het voor ons ook belangrijk is om voldoende te drinken, is dat bij paarden ook zo. In dit blogbericht las je al dat paarden per dag 25 à 30 liter water per dag kunnen drinken bij ‘normale’ temperaturen. Net zoals wij, zweten paarden over hun hele lichaam. Dit wil zeggen dat ze extra veel gaan drinken om dit vochtverlies te compenseren, tot wel 60 liter per dag!

Zorg dus dat er altijd toegang is tot fris, proper drinkwater en vul extra water bij doorheen de dag. Als dit niet kan, zet dan extra waterbakken neer op schaduwrijke plekken. Veel paarden drinken niet graag lauwwarm water, dus zorg dat er altijd bakken fris (maar geen ijskoud) water staan.

Schaduw

Zorg ervoor dat je paarden op een schaduwrijke plek kunnen gaan schuilen en help hen een handje door op deze plekken je ruwvoer te voeren. Als je geen mogelijkheid hebt tot schaduw of schuilgelegenheden, houd je paarden dan binnen tijdens de warmste uren van de dag en zet je paard pas ‘s avonds terug buiten.

Wilde Konikpaarden schuilen voor de hitte
Bron: zoom.nl

In de meest ideale situatie kunnen paarden zelf kiezen of ze in hun stal gaan staan, onder de bomen of zelfs in de zon.

Zonnebrand

Smeer paarden met een gevoelige huid of lichte neuzen en ogen in met zonnebrandcrème. Kies hiervoor een factor 50 en een zonnecrème voor kinderen.

Zonnecrème voor kinderen is gemaakt om eens ‘per ongeluk’ opgelikt te worden en zal voor je paard ook minder schadelijk zijn als hij dit toch in kleine hoeveelheden binnen zou krijgen. 

Verkoeling

De meeste paarden houden ervan om lekker verfrist te worden. Het gemakkelijkste doe je dit door je paard af te spuiten, maar je kan ook een emmer water vullen en met de spons over je paard gaan. 

Als je je paard hebt afgespoten, hoef je er niet met de schraper over te gaan. Het is namelijk een mythe dat je paard extra op zou warmen door het dunne waterlaagje. Via dit artikel lees je hierover meer. Je onderbreekt namelijk het koelingsproces door het overtollige water te verwijderen.

Ook is het mogelijk om een grote ventilator te installeren zodat er voortdurend een frisse wind door de stal waait. Paarden zullen hier eerst raar van opkijken, maar er vervolgens veel gebruik van maken!

Training/beweging

Het spreekt voor zich dat je ook je training zal moeten aanpassen bij deze temperaturen. Probeer zo vroeg mogelijk te trainen, maak de training zo kort mogelijk en zorg ook voor andere oefeningen. Zo kan je bijvoorbeeld meer in stap gaan trainen in plaats van in draf of galop. Aangezien de stap vaak overgeslagen wordt tijdens de training, kan het een uitdaging zijn om daar mee aan de slag te gaan! 

Bij extreme temperaturen sla je best een dag training over. Een paard kan pas leren als hij zich comfortabel voelt. Valt je paard bijna omver van de hitte, dan zal hij sowieso niets onthouden en is je training voor niets geweest.

Vervoer

Probeer bij extreme weersomstandigheden te voorkomen dat je je paard mee de baan op moet nemen. Het wordt al snel ontzettend warm in een trailer of vrachtwagen! 

Bron: Aveve

Met je toch noodgedwongen de baan op? Hou dan de volgende tips in je achterhoofd:

  • Reis ‘s ochtends, ’s avonds of zelfs ’s nachts wanneer de temperatuur het laagst is;
  • Verdeel de rit indien mogelijk in kortere stukken om je paard op een veilige plek even uit te laden en te verfrissen;
  • Zorg ervoor dat je een route kiest waarbij je geen file hebt zodat je niet stil hoeft te gaan staan met de paarden in de laadruimte. Er zijn verschillende apps die realtime verkeersinformatie geven die je kan raadplegen voor vertrek;
  • Zorg ook dat je tijdens het rijden voldoende ventilatie hebt in de trailer/vrachtwagen;
  • Plaats op voorhand de trailer of vrachtwagen al in de schaduw en ga deze verluchten en afspoelen om de temperatuur binnenin naar omlaag te brengen;
  • Neem voldoende drinkwater mee in vaten. Vaak zijn paarden erg gehecht aan hun ‘eigenwater en willen ze ergens anders niet meteen drinken. 

Mineralen

Paarden verliezen veel zouten (en andere mineralen) tijdens het zweten. Geef je paard de mogelijkheid om deze tekorten aan te vullen met een kwalitatieve mineralenliksteen

Gebruik bovenstaande richtlijnen om je paard zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens de hitte. Paarden kunnen niet goed tegen de warmte dus neem je voorzorgen.

Wees extra opmerkzaam bij veulens, drachtige merries en oude of zieke paarden, want zij lopen een grotere kans om ziek te worden als gevolg van de hitte.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *