paard deken

Hoe koop je het juiste deken voor je paard?

Of je je paard een deken op legt, is een persoonlijke keuze en is ook per situatie verschillend. In dit blogbericht wil ik de discussie niet voeren of ik vind of een paard een deken om moet tijdens de wintermaanden. Dit topic behandel ik in een ander blogbericht.

Wat ik wel met jullie wil delen, zijn de ervaringen die ik zelf heb gehad in het verleden.

Een goed deken aankopen, vergt wat productkennis. Als je enkele zaken weet, kan je heel gericht op zoek gaan naar een goed deken en vermijd je een miskoop!

Of je je paard een deken op legt, is een persoonlijke keuze en is ook per situatie verschillend. In dit blogbericht wil ik de discussie niet voeren of ik vind of een paard een deken om moet tijdens de wintermaanden. Dit topic behandel ik in een ander blogbericht.
Wat ik wel met jullie wil delen, zijn de ervaringen die ik zelf heb gehad in het verleden.

Een goed deken aankopen, vergt wat productkennis. Als je enkele zaken weet, kan je heel gericht op zoek gaan naar een goed deken en vermijd je een miskoop!

TIP 1: Beslis of je paard het deken binnen of buiten zal dragen

Het antwoord op deze vraag zal bepalend zijn of je een outdoordeken nodig hebt of niet. Een outdoordeken heeft een waterdichte laag, wat onmisbaar is als je paard ook buiten zal staan met het deken op.

Een staldeken of onderdeken zonder waterafstotende laag, zal juist veel water absorberen als je paard gaat rollen in een plas of in de regen staat. Het gevolg is een kletsnat deken en hierdoor ook een kletsnat paard. Door het natte deken zal je paard niet drogen en het mogelijk koud krijgen. Dit zijn omstandigheden waardoor je paard ziek kan worden!

Als je paard wel binnen staat maar telkens heel snel een vieze stal creëert waar hij vervolgens een hele nacht in ligt te rollen… Dan is het misschien toch een goed idee om alsnog voor een outdoordeken te kiezen. Vuile vlekken kan je van een outdoordeken namelijk afborstelen!

TIP 2: Koop de juiste maat

Deze tip lijkt zo ongelooflijk voor de hand liggend, maar toch lopen er veel paarden rond met dekens die niet goed aanpassen. Dit merk je vooral aan drukplekken en kale plekken, vaak aan de schouders en op de schoft.

Alle dekenmerken hebben een eigen maattabel, en die maten kunnen wel eens flink verschillend zijn. Zo kan het zijn dat je van het ene merk een kleinere maat nodig hebt dan van het andere merk. Dit heeft ook heel vaak te maken met het model van de deken.

Bij het kopen van dekens is meten, weten! Meet de volledige lengte van je paard (van het borstbeen naar de achterzijde van de billen) en de ruglengte (schoft tot staartwortel). Zo weet je ook meteen hoe diep de borst van jouw paard is. Neem vervolgens je meter mee naar de winkel en ga met de afmetingen aan de slag. Als je een deken via een webshop besteld, zijn de medewerkers vaak bereid om de deken voor jou te meten!

maat kiezen paardendeken
©Aleashop

Voor paarden met een bijzondere lichaamsbouw zoals Quarter horses of Friezen, is het vaak moeilijk om een passend deken te vinden. Vaak zijn de gewone dekens te smal aan de borst. Voor deze rassen zijn er inmiddels speciale dekens te koop met een ruimere halsopening, zogenaamde ‘big neck-dekens’. Er zijn bijvoorbeeld ook paarden met een ondiepe borst, maar een lange rug. Deze paarden zijn bijvoorbeeld vaak beter af met dekens die een hoge halsaanzet hebben.

TIP 3: Zorg ervoor dat je het deken correct aanpast

Een deken met te losse buikriemen zal niet mooi blijven liggen als het paard rolt. Bovendien kan het paard met zijn voeten vast komen te zitten in de riemen. Een richtlijn is dat je een handbreedte ruimte moet hebben tussen de buikriemen. Aan de voorzijde en op de schouders van het deken moet je met je vlakke hand gemakkelijk tussen kunnen.

TIP 4: Goedkoop is geen duurkoop

Zelf heb ik destijds ook de fout gemaakt om goedkopere dekens aan te kopen voor mijn pony’s. Mijn ervaring hiermee is dat deze dekens zelden waterdicht zijn of waterdicht blijven.

Ook de sterkte van de stof is vaak matig, waardoor dekens sneller beschadigen of scheuren. Het gevolg van een goedkoop deken aankopen, is dat je vaak na enkele maanden of een jaar alweer een ander zal moeten kopen. Nu weet je wel beter en ga je voor een kwalitatief beter deken. Dit wil zeggen dat je uiteindelijk meer geld hebt uitgegeven dan dat je ineens een goed deken had gekocht!

Het kan natuurlijk zijn dat je niet het budget hebt om gelijk €150 uit te geven aan een kwalitatief goed deken. Zeker als je je paard net kocht en je meteen drie dekens moet aanschaffen, is het een heel dure zaak.

Mijn tip is om op zoek te gaan naar kwalitatieve dekens op tweedehandswebsites. Veel paardeneigenaars hebben na enkele jaren een karrenvracht aan dekens liggen. Bij de verkoop van een paard of na een overlijden, moeten die dekens vaak allemaal weg. Als een goed deken mooi onderhouden werd (lees: steeds tijdig gewassen), dan kan je een hele goede en goedkope koop doen!

TIP 5: Bedenk goed welke dekens je paard écht nodig heeft

Veel paardeneigenaars hebben dekens liggen die ze amper of nooit gebruiken. Bedenk daarom op voorhand welke dekens je voor jouw paard écht nodig hebt.

Dekens zijn niet alleen te verkrijgen in verschillende buitenstoffen, maar ook in verschillende diktes. De dikte van een deken wordt uitgedrukt in gram. Een deken van 50g is slechts enkele mm’s dik, terwijl een deken van 400g al een behoorlijk zwaar deken is.

Heb je een paard dat van nature uit veel wintervacht aanmaakt? Dan is de kans dat je een deken van 400g nodig zal hebben heel klein. Rijd je veel en ga je je paard scheren? Dan is het net wél belangrijk om een heel dik deken in je kast te hebben liggen, en liefst nog eentje met een halsstuk.

Hieronder vind je een tabel met hierin de richtlijn welke dikte van deken je nodig hebt bij welke temperaturen. Dit zijn echter algemene richtlijnen en dit kan voor jouw paard helemaal anders zijn.

welke dikte paardendeken temperatuur
Schema dikte dekens

Veel paardenmensen leggen een deken op omdat ze ergens een schuldgevoel hebben dat hun paard in de kou staat. Ook ik ben schuldig, als ik het koud hebt moet ik me inhouden om mijn paarden geen dikker deken op te leggen. Ik raad echter aan om je paard hierin te observeren. Je paard heeft waarschijnlijk minder dekens nodig dan jij denkt (of misschien zelfs helemaal geen dekens), en dat is dan weer goed voor jouw portemonnee.

TIP 6: Koop een sterk deken

Dekens krijgen het doorgaans zwaar te verduren. Je eigen paard kan er aan gaan bijten, maar ook vriendjes op de paddock of in de wei durven tijdens het spelen wel eens tanden gebruiken. Ook kan het altijd zijn dat je paard ergens achter blijft haken.

Koop daarom een deken met een sterke stof én eentje gemaakt van zogenaamde rib-stopstof. De sterkte van dekens wordt uitgedrukt in denier. Een deken van 600 denier zal veel sneller scheuren dan een deken van 1600 denier.

Doorgaans geldt: hoe sterker de stof, hoe hoger de prijs. Maar zoals je hierboven al kon lezen, komt dit op lange termijn goedkoper uit! Je hebt natuurlijk slopers die elk deken kapot krijgen, maar ik zal bijvoorbeeld altijd een deken kopen van minstens 1000 denier. Dekens van zogenaamd ‘balistic nylon’ zijn ook heel sterk.

TIP 7: Koop een ‘gegarandeerd waterdicht’ deken

Ook op het vlak van waterdichtheid is er een groot verschil tussen kwalitatieve dekens en minder kwalitatieve dekens. Een waterafstotend deken zal enkel beschermen tijdens een tegen lichte buien, terwijl een waterdicht deken meer bescherming zal bieden.

Het verschil tussen een waterdicht deken en een gegarandeerd waterdicht deken is dat een gegarandeerd waterdicht deken getapete naden heeft en een gewoon waterdicht deken niet.

Bijgevolg koop je dus het best een gegarandeerd waterdicht deken.

TIP 8: Koop je outdoordekens buiten het seizoen!

Tijdens het dekenseizoen krijg je zelden heel hoge kortingen op dekens. Een paardenwinkel denkt uiteraard aan winst maken en weet toch dat mensen de prijzen neertellen als ze daadwerkelijk dringend een deken nodig hebben.

Net zoals bij mensenmode, komen er elk jaar dekens op de markt die enkel dat jaar verkocht worden. Die zijn dan vaak te matchen met een bijpassend halster of zadeldek. In het voorjaar gaan deze voorlopige collecties de uitverkoop in, om plaats te maken voor de nieuwe collectie in het najaar. Dit zijn de dekens die je vaak wél voor een prijsje kan aankopen.

Heb je bepaalde dekens niet heel erg dringend nodig? Wacht dan met je aankoop en koop je deken aan tijdens de lente!

TIP 9: Hou promoties in de gaten

Er zijn een aantal webwinkels die af en toe heel fijne promoties doen. Zo denk ik aan de stickerkortingen van Agradi en de koppelverkopen van bijvoorbeeld Epplejeck. Als je deze promoties in het oog houdt, kan je vaak goede koopjes doen.

Let wel op! De promo’s lijken vaak mooier dan ze zijn. Zo worden prijzen soms omhoog getrokken, om nadien een ogenschijnlijk hogere korting te geven. Prijzen vergelijken van verschillende websites en winkels is de boodschap!

TIP 10: Koop dekens die je met elkaar kan combineren

Een tip voor de prijsbewuste dekenshopper: combineer dekens!

Een onderdeken is altijd een pak goedkoper dan een outdoordeken. Zo kan je met een waterdicht 0gr regendeken en een 150g onderdeken al een heleboel temperaturen overbruggen wanneer je deze combineert met elkaar.

Let hierbij wel op dat beide dekens niet te veel verschuiven. Dit heeft vaak te maken met de buitenlaag van het onderdeken: een glanzende stof zal sneller schuiven dan een katoenen stof.

Heb je geen 400gr deken en duiken de temperaturen even ver onder 0°? Dan kan je dit ook oplossen door verschillende lagen te gebruiken. Zo’n extreme koudeperiode maken we doorgaans niet lang mee in ons klimaat.

TIP 11: Blijf je dekens onderhouden

Als je een kwalitatief goed deken koopt, hoop je er enkele jaren mee te doen. Als je op een goede manier met je dekens omgaat, lukt dit – tenzij je paard je deken sloopt – wel. Hieronder enkele richtlijnen om je dekens lang goed en waterdicht te houden:

  • Borstel het outdoordoordeken geregeld af. Maak er een gewoonte van om voor elke poetsbeurt je deken proper te maken met een harde borstel. Modder dat op het deken blijft hangen tast de waterdichte bovenlaag aan, dus blijft er best niet te lang op hangen!
  • Laat je dekens tijdig wassen om ervoor te zorgen dat het vuil geen onomkeerbare schade kan berokkenen. Vaak zie je dit niet tot je merkt dat je deken niet meer volledig waterdicht is. Een andere gegronde reden is het voorkomen van huidaandoeningen. Een onhygiënisch deken is een broeihaard voor bacteriën en schimmels.
  • Als je zelf je dekens gaat wassen, zorg er dan voor dat je de juiste zeep Gewoon wasmiddel is vaak te agressief en kan ook de waterdichte laag van je deken aantasten. Op het parfum van wasmiddel kan je paard bovendien ook een allergische reactie vertonen. Wasmiddel voor mensenkleding is aangepast aan de PH-waarde van onze huid, namelijk 5,5. De PH-waarde van een paard is 7,4.
  • Zorg ervoor dat je (vuile) dekens kunnen ademen. Een vuil deken in een plastic bak steken en enkele maanden er pas terug uit halen, is een slecht idee. Het deken kan schimmelen en de stof kan stikken.

TIP 12: Koop een deken met loopsplitten

Als je paard dag in dag uit een deken op moet, is het belangrijk dat hij voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Dekens met loopsplitten zorgen ervoor dat het paard geen druk ervaart op de schouders en vrij het schouderblad kan bewegen. Loopsplitten zullen er ook voor zorgen dat een paard minder snel kale plekken zal hebben. Let erop dat de loopsplit in stilstand nog ‘gesloten’ is. Staat de loopsplit in stilstand al volledig open? Dan is het deken vooraan niet ruim genoeg.

outdoordeken kopen

TIP 13: Kies voor functioneel en niet voor design

Hoe ontzettend knap een roze deken is met bloemenpatroon voor je pony is… Als het een deken van matige kwaliteit is, zal je het jezelf snel beklagen. Eerst en vooral betaal je dat mooie patroon dubbel en dik. Vervolgens heb je slechts enkele minuten een proper deken en zie je de volgende dag het mooie patroon al niet meer door de modder die er op hangt.

Besluit…

Kortom, als je een deken gaat kopen zijn er een aantal zaken belangrijk om geen miskoop te doen. Zo moet je op voorhand goed je paard opmeten en mag je niet besparen op een kwalitatief goed deken.

Je kan gelukkig wél besparen door in eerste instantie te bedenken of je paard wel dekens nodig heeft. Ga je toch dekens kopen, ga dan op zoek naar promoties (buiten het seizoen) of koop op tweedehandssites. Door dekens te combineren, zal je er minder moeten aankopen.

Verleng de levensduur van je dekens door ze goed te onderhouden en tijdig te wassen.

Heb je vragen over het aankopen van een deken of heb je een aanvulling/opmerking?  Laat dan een bericht achter!

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *