aankoop paard

10 Tips bij de aankoop van een eigen paard

Een (eerste) eigen paard kopen, het is een hele stap. Als je op zoek bent naar een paard, word je overspoeld door het aanbod. Er zijn verkoopsites genoeg waar elke dag nieuwe paarden en pony’s op te koop komen. Ook via sociale media vind je snel verkooppagina’s waar helaas is niet elke verkoper even betrouwbaar is. Als je in zee gaat met een onbetrouwbare verkoper, kan je bedrogen uitkomen. Dit is niet alleen op financieel vlak heel erg, ook emotioneel weegt dit heel zwaar door. 

Gelukkig zijn er enkele dingen waar je op kan letten waardoor de kans verkleint dat je zoektocht naar een eigen paard in mineur eindigt. 

TIP 1: Ga niet over één nacht ijs

Een paard aankopen is een grote stap. Hier denk je best eerst goed over na. Paarden kosten veel geld in aankoop en onderhoud. Het is een grote verantwoordelijkheid waarbij je voldoende kennis moet hebben. Je moet ook voldoende tijd hebben om (bijna) elke dag bezig te zijn met je paard. 

Heb je er nog geen idee van wat een eigen paard inhoudt? Lees dan mijn blogbericht Een eigen paard kopen… ja of nee?. Dit zal je helpen een beeld te schetsen van jouw toekomstige leven en kosten als een paardeneigenaar.

TIP 2: Zoek op voorhand een plek waar je je paard zal huisvesten

Eens je op zoek gaat naar een paard, kan het snel gaan. Als je vandaag gaat testen en je droompaard vindt, is de kans groot dat hij/zij binnen een tweetal weken jouw kant op komt. 

Zorg er dus voor dat je niet halsoverkop nog naar een pensionstal of weide moet gaan zoeken als je een paard gevonden hebt. Op deze manier kan je rustig een fijne plek uitzoeken

Denk erom dat een verhuizing van een paard een heel grote impact heeft. Probeer daarom te vermijden dat je op korte tijd je paard nog een keer moet verhuizen nadat hij bij jou gekomen is. 

paard weide
Denk na over de huisvesting van je paard
Photo by Elijah Hail on Unsplash

TIP 3: Maak op voorhand een lijst met wensen

Wat zijn je doelen en welk type paard past hier bij?

Paarden en pony’s zijn er in alle vormen, maten, rassen en karakters. Maak op voorhand een lijstje waaraan jouw paard qua karakter moet voldoen. 

Sommige paarden zijn heel gevoelig en hebben een heel kalme, standvastige ruiter nodig. Ben je wat onzeker of neem je snel je stress mee naar stal? Dan kan het een goede zaak zijn om niet voor het gevoeligste paard te kiezen. Hou je wel van pittig en snel? Ga dan misschien niet voor een koudbloed! 

Hou er rekening mee dat je paard nog wel zal veranderen nadat je hem enkele maanden hebt, want gedrag wordt veel beïnvloed door externe factoren. Toch kan je op voorhand enkele karaktereigenschappen opschrijven die voor jou belangrijk zijn. 

Ook qua bouw is het belangrijk om na te denken over je toekomstige paard. Ben je zelf 1m50? Dan koop je best geen gigantisch, rond paard. Dit komt je zit en balans niet ten goede! Jouw bouw moet matchen met de bouw van je paard.

Welke wensen zijn onderhandelbaar en welke niet?

Nadat je nagedacht hebt over je doelen en type, schrijf je best neer welke eigenschappen je paard nog moet hebben. Bespreek dit lijstje eventueel met iemand die jou goed kent op vlak van paarden. Soms hebben zij nog aanvullingen of bedenkingen. 

Maak ook een onderscheid tussen dingen die onderhandelbaar zijn en dingen die helemaal niet onderhandelbaar zijn. Wil je graag een vos, maar als dé klik er is wil je misschien ook wel een schimmel kopen? Dat is dan onderhandelbaar. Ben je zelf 1m80 groot? Dan kan je geen pony kopen. Dat is dan niet onderhandelbaar. 

Denk hierbij ook aan de vraagprijs van het paard. Stel voor jezelf een budget op en ga enkel kijken naar een paard dat binnen je budget valt. Verliefd worden op een paard van 20.000 euro, kunnen we wellicht allemaal.

Ga niet kijken als het paard op voorhand niet aan je belangrijkste eisen voldoet. Zo voorkom je dat je verliefd wordt op een paard waar je niet mee zal kunnen doen wat je voor ogen hebt of die je niet kan betalen. 

Er komt écht wel een geschikt dier op je pad, geloof me!

TIP 4 : Beslis wat je doelen zullen zijn

Wat wil je gaan doen met je paard? Wil je dressuurwedstrijden rijden of lekker het bos in elke dag? Welke discipline wil je gaan rijden? Wat zijn je doelen?

Welke doelen heb je met je paard?
Photo by Carlos Fernando Bendfeldt on Unsplash

Het spreekt voor zich dat je naar een ander type paard op zoek gaat als je de ambitie hebt om competitief aan de slag te gaan. Een paard om dressuurwedstrijden mee te gaan rijden heeft andere gangen nodig dan een reining paard. 

Staar je echter niet blind op de kwaliteit van de bewegingen van je toekomstige paard. Niet iedereen is geschikt om een groot bewegend paard te rijden dat bovendien ook nog eens heel gevoelig gefokt is.

Het is veel belangrijker dat je een paard koopt dat bij jouw persoonlijkheid en niveau past! Zo zullen jullie het meeste plezier hebben samen.

TIP 5: Koop als het kan via bekenden

Als het kan, koop via via. Het is veel fijner om te kunnen kopen in vertrouwen van iemand die je kent of waarvan je al goede dingen hoorde. 

Misschien is er een stalgenootje op zoek naar een nieuwe eigenaar voor zijn/haar paard? Of kennen ze iemand die door omstandigheden hun maatje wegdoen? 

Bevraag andere paardeneigenaren waar zij hun paard kochten. Misschien krijg je zo wel enkele fijne adressen waar je kan gaan kijken.

TIP 6: Onderzoek de betrouwbaarheid van de verkoper

Als je gaat kopen van iemand die je niet kent, probeer dan mensen te vinden die ervaringen hebben met de desbetreffende verkoper. Ook Google kan een handige hulp zijn. 

Bedenk wel dat er over iedere handelaar wel minder positieve verhalen de ronde gaan en je meningen soms met een korrel zout moet nemen.

Wees ook kritisch als je gaat kijken naar een paard. Let hierbij op hoe de paarden staan, hoe de verkoper met de paarden omgaat…

Heb je op voorhand een slecht gevoel? Vertrouw dan je gevoel en ga niet in zee met deze verkoper.

TIP 7: Neem iemand met (meer) ervaring mee

Vraag aan iemand met veel ervaring om je te vergezellen als je een paard gaat testen. Zij hebben ervaring, zien gedragsmatige problemen sneller en kunnen ook de bewegingen van het paard analyseren. 

Zelfs als je veel ervaring hebt, doe je er goed aan om iemand mee te nemen. Met twee zie je vaak meer dan alleen én je partner kan feedback geven over hoe het eruit ziet als jij met het paard bezig bent. Ook om nadien na te praten, voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, kan het helpen als iemand mee kan praten en denken. 

TIP 8: Test het paard uitgebreid uit

Neem de tijd als je een paard gaat uittesten en test niet enkel het rijgedeelte! 

Vaak staat een paard reeds opgezadeld, gepoetst en zelfs voorgereden te wachten op het moment dat je gaat testen. Zo leer je een paard helemaal niet kennen! 

Vraag op voorhand of je zelf mag poetsen en opzadelen. Ga een stukje aan de hand wandelen of longeren. Zo sta je niet voor verrassingen als later blijkt dat je paard singeldwang heeft of aan de hand lostrekt.

Het contact dat je met je paard maakt vanop de grond is zo ontzettend belangrijk, in mijn ogen zelfs hét belangrijkste. Zit dit goed? Dan is de kans groot dat je ook rijdend een klik zal vinden. 

vrouw aait paard
Het contact vanop de grond is zo belangrijk
Photo by Rex Pickar on Unsplash

Vraag op voorhand of het mogelijk is om het paard op meerdere momenten te testen. Heb respect voor het feit dat handelaars/verkopers misschien in tijdsnood zitten of geen tijd hebben om 10 keer met jou in de piste te gaan staan.


Anderzijds zal een goede, betrokken verkoper met veel plezier meerdere momenten inplannen om er zeker van te zijn dat jullie een goed duo vormen. 

TIP 9: Laat het paard keuren

Een paard laten keuren is nooit een garantie voor de toekomst, maar het kan toch veel leed besparen

Laat je paard minstens klinisch keuren door een onafhankelijke dierenarts. Neem je eigen dierenarts mee of contacteer iemand in de buurt van de verkoper. Je zorgt er bovendien best voor dat deze dierenarts niet de vaste dierenarts is van de verkoper in kwestie.

Klinische keuring

Tijdens een klinische keuring worden eventuele problemen/afwijkingen in het bewegingsapparaat gecontroleerd door de dierenarts. Een klinische keuring is een momentopname

Laat je niet meteen ontgoochelen als er bijvoorbeeld een onregelmatigheid uit de buigproef komt. Als het paard die dag even een slippertje maakte in stal of op de wei, kan dit ervoor zorgen dat de buigproef op dat moment niet goed is. Verder onderzoek en een nieuw klinisch onderzoek op een later tijdstip kan uitsluitsel geven. 

Röntgonologische keuring

Verder is het ook mogelijk om je paard röntgonologisch te laten keuren. Hierbij komt een dierenarts röntgenfoto’s nemen van je paard. Dit gaat zo ver als je zelf wil. Per foto betaal je een meerprijs en de dierenarts bekijkt samen met jou eventuele gebreken. 

Er is geen garantie dat een paard met ‘goede foto’snooit een blessure zal ontwikkelen én omgekeerd. HIk ken voorbeelden genoeg van ‘afgekeurde paarden’ die nooit wat zijn gaan mankeren en op hoog niveau in de dressuursport meedraaien. Bovendien zijn veel blessures het gevolg van een onjuiste/te zware belasting tijdens de training. Staar je dus niet blind op röntgenfoto’s, maar ze kunnen wel nuttige informatie verschaffen. 

Vraag verder ook aan de dierenarts om de identiteit van het paard in kwestie te controleren. Dit kan door het chipnummer te lezen, het paardenpaspoort, het mutatiedocument én de centrale gegevensbank te controleren (België).

Weigert een verkoper de keuring of staat hij/zij er op dat de keuring enkel door hun eigen dierenarts gebeurt? Wandel weg en keer nooit meer terug. Een goede en eerlijke verkoper zal een keuring altijd toestaan!

TIP 10: Maak duidelijke afspraken met de verkoper

Schrijf de afspraken op in een bindende verkoopovereenkomst
Photo by Scott Graham on Unsplash

Als je je droompaard gevonden hebt, maak dan duidelijke afspraken met de verkoper en zet deze ook al op papier in een verkoopcontract! Zo voorkom je dat jouw droompaard misschien toch nog verkocht wordt nadat jij toegezegd had. 

Denk hierbij aan afspraken over:

  • de betaling
    • Het bedrag en de wijze van betaling.
  • de afhaling/levering
    • Vind je het een spannend idee om je nieuwe paard zelf meteen te vervoeren? Vraag dan aan de verkoper of zij het paard nog bij jou kunnen komen afzetten. Maak afspraken op papier over de aansprakelijkheid tijdens het vervoer. 
  • de keuring
    • Laat in de overeenkomst zetten dat je afziet van de aankoop als er bij de keuring ongewenste dingen naar boven komen. 
  • eventuele overname van spullen
  • eventuele diergeneeskundige kwesties
    • Misschien wordt je paard nog gecastreerd door de verkoper? Of worden de tanden nog nagekeken? 
  • eventuele gebreken
    • Ben je bereid om een paard te kopen, ondanks een bemerking op één van de foto’s? Zet dit mee in je verkoopcontract.
  • de eventuele proefperiode
    • Kan je het paard voor enkele weken testen? 
  • … 

Een meer uitgebreide uitleg over het verkoopcontract vind je op de website van Paardenpunt Vlaanderen op deze pagina.

Laat je niet afschrikken als je van plan bent om een paard te gaan kopen, maar wees je wel bewust van de mogelijke valkuilen. Als je bovenstaande tips opvolgt en toepast, verklein je de kans aanzienlijk dat je bij de aankoop van een paard bedrogen uitkomt. 

Neem voldoende de tijd om een paard te kopen, ga op onderzoek uit en vertrouw de juiste mensen met voldoende kennis. De keuze om een paard te kopen, mag geen lichtzinnige keuze zijn. Je gaat namelijk een serieuze verbintenis aan! 

Ik wens je alvast veel succes in je zoektocht naar je perfecte maatje en in jullie verdere leven samen!

Neem de tijd om je soulmate te vinden
Photo by Kenny Webster on Unsplash

Heb je nog onmisbare tips die ontbreken in dit blogbericht? Zet ze hieronder gerust in een reactie!

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *