mijn eigen paard

Een eigen paard kopen… Ja of nee?

Mijn allereerste blogbericht is een feit. Lang nadenken waarover ik zou schrijven, moest ik niet. Alles wat je hier op mijn blog zal lezen is het gevolg van bovenstaande vraag: Een eigen paard kopen of niet?

Toen ik mijn Shetlandpony’s Loes (mijn witte) en Lilly (mijn zwarte) adopteerde, wist ik eerlijk gezegd nog niet helemaal wat er allemaal écht bij kwam kijken. Gaandeweg deed ik heel wat kennis op en merkte ik dat heel mijn leven om hen ging draaien. Op die manier was ik veel beter voorbereid toen ik mijn eerste paard, Beleño, kocht.

Twijfel je nog of een eigen paard iets voor jou is? Onderstaande vragen en tips kunnen je helpen om de knoop door te hakken!

Een eigen paard, ben ik er klaar voor?

Heb je voldoende kennis en ervaring om een eigen paard te kopen?

Plotseling ben jij verantwoordelijk voor het welzijn van je paard en zal jij alle beslissingen moeten nemen…

Om goede keuzes te maken, moet je voldoende kennis en ervaring hebben. Denk hierbij aan een grondige basiskennis over paardenziekten, voeding, het omgaan met paarden…

Heb je nog maar weinig ervaring? Dan bestaat de kans dat je, zeker als je geen goede begeleiding hebt, snel af je roze wolk zal vallen. Je droompaard kan dan al snel een nachtmerrie worden…

Zo moet je als eigenaar eerst en vooral voldoende kennis hebben over paardengedrag. Je moet in staat zijn om jouw paard te ‘lezen’ en zo in te schatten hoe hij of zij zich voelt. Wij kunnen niet met onze paarden praten via woorden, maar wel via lichaamstaal. Doordat paarden vluchtdieren zijn, zijn zij vaak heel subtiel in hun communicatie. Een ‘zwak’ paard is in het wild vaak ten dode opgeschreven. Daarom zullen zij bijvoorbeeld pijn of ongemak heel goed proberen te verbergen. Jij wil toch ook kunnen begrijpen wat jouw paard je vertelt?

Als je voldoende kennis hebt over het paardengedrag, heb je vaak ook een beter idee over de huisvesting van je paard. Op deze manier kan je de verschillende vormen van huisvesting kritisch bekijken en zo de beste keuze maken voor je paard. Over wat in mijn ogen de beste huisvesting is voor een paard, volgt zeker nog een blogbericht.

Je zal hoogstwaarschijnlijk ook moeten beslissen over de voeding van je paard. Hoeveel hooi moet je paard krijgen? Moet ik krachtvoer bijvoeren? Zo ja, welk dan? Veel hangt af van je type paard en wat je van je paard verwacht op vlak van prestaties. Ben je eerder een recreatieve ruiter waarvan het paard vaak op de wei staat, of vraag je lichamelijk zware prestaties op competitief niveau?

voeding paarden
Voeding voor Paarden – © thesprucepets.com

Verder moet je op een veilige manier kunnen omgaan met paarden. Veel ongevallen met paarden gebeuren door een inschattingsfout van de ruiter/verzorger. Paarden blijven grote, onvoorspelbare dieren. Hun instincten nemen nog vaak de bovenhand en dit is iets waar je al op elk moment rekening mee zal moeten houden. Als je bepaalde situaties niet correct kan inschatten of niet snel genoeg kan handelen, kan het serieus mislopen met misschien zelfs blessures bij zowel mens als paard tot gevolg.

Ook een grondige basiskennis over de meest voorkomende paardenziekten is heel belangrijk. Paarden zijn gevoelige dieren waarbij het heel snel mis kan gaan. Kan je de symptomen van een koliek niet herkennen? Dan is de kans groot dat je te laat in actie schiet en de schade misschien onomkeerbaar is. Ook kleinere problemen moet je kunnen oplossen zonder meteen de dierenarts te bellen. Denk hierbij aan wondverzorging, benen koelen…

Ook op het vlak van optoming (zadels, beenbeschermers, hoofdstel…) moet je heel wat weten. Zo is het belangrijk dat je in grote lijnen kan ontdekken wanneer een zadel absoluut niet past of hoe je bijvoorbeeld een hoofdstel correct in elkaar steekt. Ook op vlak van beenbescherming kan je veel fout doen met mogelijk blessures tot gevolg!

De dagelijkse verzorging van je paard vraagt ook veel kennis. Hoeven uitkrabben, de verschillende borstels correct gebruiken, een goede paardenknoop maken… menig kind en volwassene doen er toch een hele tijd over om dit allemaal foutloos te doen. Bij elk seizoen komen nieuwe uitdagingen kijken op vlak van verzorging. Denk hierbij maar aan bijvoorbeeld dekens tijdens het winterseizoen of insectenpreventie in de zomer.

Heb je voldoende vrije tijd om aan je paard te spenderen?

Een eigen paard, daar kruipt on-ge-looflijk veel tijd in. Als je gepassioneerd bent en dit in je leven past, dan is dit helemaal geen probleem. Het liefst spendeer ik elke dag uren bij mijn paarden… Maar tenzij je steenrijk bent, niet hoeft te werken én mensen in huis hebt die voor jou het huishouden doen, zal je zien dat het een hele kunst is om alles georganiseerd te krijgen.

Reken dat je gemiddeld per dag een uur bezig zal zijn met je paard. Als je je paarden in eigen beheer hebt staan, dan moet je elke dag minstens de noodzakelijke klussen doen. Denk hierbij aan stallen proper maken, voeren, drinkbakken vullen… Dit kost je gemakkelijk al een uur en dan ben je nog niet een aan het trainen, poetsen, knuffelen…

Als je je paard op een stal hebt staan, ben je ook snel heel wat tijd kwijt. Reken hoelang het duurt om te poetsen, op te zadelen, te rijden, af te zadelen… Ook het praatje met de buurvrouw doet de minuten wegtikken. Zelfs als je niet elke dag naar je paard gaat, zal je in het weekend uitgebreider de tijd nemen en enkele uren samen met je paard doorbrengen.

Ga je competitief aan de slag met je paard? Bereid je dan vooral voor op vroege ochtenden, uitgebreide poets- en vlechtsessies en vaak ook behoorlijke verplaatsingen. Ter plaatse ben je vaak ook ettelijke uren kwijt om ‘slechts’ enkele minuten je proef te rijden. Als er een leuke sfeer hangt en je anderen kan observeren is dit vaak een dag om nooit te vergeten, maar wel één die heel snel om is en waarbij je andere verplichtingen even ‘on hold’ staan!

Ben je een echte ontdekkingsreiziger en plan je elke vakantie een trip? Dan is een eigen paard misschien ook niet zo’n goed idee. Tenzij je iemand kan vinden die elke keer alle zorgen overneemt én die je bovendien nog eens door en door vertrouwt, zal het moeilijk zijn om deze reizen te blijven plannen. Bovendien is de vakantietijd net hét uitgelezen moment om eens lekker lang te poetsen, naar het bos te gaan…

Als er iets mis is met je paard, reken er maar op dat dit ’s avonds of in het weekend is. Op zo’n momenten is het belangrijk dat je meteen naar je paard toe kan gaan. Zit je vaak in het buitenland voor je werk en heb je niemand anders die deze taak van jou kan overnemen? Dan is dit misschien al een bedenking die je jezelf moet maken.

Kortom, hoe je het ook draait of keert, je zal veel tijd spenderen met je paard. Wees op voorhand realistisch en eerlijk tegenover jezelf, maar ook tegenover je toekomstige paard. Ben je bang dat je je paard niet de nodige aandacht zal kunnen geven? Begin er dan beter niet aan. Je paard na een periode moeten verkopen omdat het toch niet lukt, zal nog veel pijnlijker zijn. Het klinkt een beetje cliché, maar het klopt helemaal. Paarden houden is geen hobby maar ‘a way of life’.

Heb je voldoende geld om je paard te houden?

paarden kosten

Zelfs als je op zoek gaat naar de beste manieren om uitgaven te besparen, kosten paarden veel geld…

Je zal mogelijk opofferingen moeten doen en minder geld aan andere dingen kunnen spenderen. Maar.. hou het ook voor jezelf leefbaar, elke laatste cent aan je paard uitgeven en niet meer voor jezelf kunnen zorgen is nobel, maar zeker niet de bedoeling!

De aanschaf van een paard kost geld, maar is – gelukkig – een éénmalige kost. Toch variëren de bedragen voor een paard enorm. Als je een gezond paard wil zonder ‘uitzonderlijke, fysieke kwaliteiten’, zal je toch al gauw ettelijke duizenden euro’s moeten neertellen. Heb je ambitie om verder te gaan in de sport? Reken dan maar op het bedrag van een luxueuze wagen. Let vooral op bij bedragen die te mooi zijn om waar te zijn, want vaak is het dat ook! Waar je best op let als je een paard koopt? Dat lees je binnenkort in een nieuw blogbericht.

De grootste kost als je paarden houdt is ongetwijfeld de huisvesting van je paard. Als je je paard op volpension wil stallen zal je, afhankelijk van de ligging en faciliteiten, tussen de €250 à €500 moeten rekenen. Dit is een kost die elke maand terugkomt en waarvan je zeker moet zijn dat dit op elk moment binnen je budget past. Een paard op een weide houden kost minder, maar je hebt dan vaak ook minder mogelijkheden en ‘luxe’. Dat kost je toch ook gemakkelijk €150 per paard als je enkel de weidehuur en het hooi rekent.

Zelfs bij een gezond paard zal je af en toe een dierenarts moeten laten komen. Tanden vijlen, inentingen geven, bloed nemen… dit zijn allemaal dingen die op regelmatige basis moeten gebeuren. Een dierenarts werkt niet gratis en aangezien paarden grote dieren zijn… lopen de kosten voor bijvoorbeeld medicatie snel op.

Tenzij je zelf een opleiding volgde tot hoefsmid, zal je telkens tussen de 6 à 12 weken een afspraak moeten maken. Een paard met hoefijzers kost meer geld dan een paard zonder. Het is erg afhankelijk van een heleboel factoren of je paard er nodig heeft of niet. Dit is op jaarbasis een kost van €180 à €480 afhankelijk van hoe vaak hij moet komen en of je al dan niet laat beslaan.

Een laatste maar niet onbelangrijke kost, zijn die van paardendekens. In mijn blogbericht “Hoe koop je het juiste deken voor je paard?“, lees je daar meer over.

Als je een paardengek bent, zal je ook zien dat je wat zal uitgeven om je paard en jezelf er goed te doen uitzien. Er zijn ook zoveel mooie collecties die allemaal best wat geld kosten. Een nieuwe set voor je paard of een paardrijbroek? De kans dat je uit de ruitershop komt zonder €100 uit te geven is eerder klein… Heb je deze spullen allemaal nodig? Waarschijnlijk niet… Maar de kans dat je hiervoor zwicht is toch eeerg groot!
Hoeveel een paard exact kost, hangt dus van veel zaken af. Een paard zo goedkoop mogelijk houden kan, maar het is wel een feit dat een paard houden een dure ‘hobby’ is. Zeker als je alles heel goed zal willen doen, zal het wellicht een hele hap uit je budget zijn.

Een eigen paard. Het besluit…

eerste eigen paard
Mijn eerste eigen paard, Beleño

De beslissing om een paard te kopen moet je niet snel en impulsief nemen. Het is een engagement op lange termijn waarbij je er voor kiest om het leven van een paard (bijna) volledig door jou te laten bepalen. Hoe goed je paard zich zal voelen en hoe gezond hij zal zijn, zal grotendeels van jou afhangen. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de voorgaande punten alvorens je een beslissing neemt.
Heb je op één of meer vragen ‘nee’ moeten antwoorden? Dan is een eigen paard op dit moment misschien geen goed idee. Niet getreurd, want er zijn ontzettend veel manieren om met paarden te kunnen omgaan zonder er zelf een te moeten kopen. Mijn eerste eigen paard kocht ik ook pas toen ik 24 jaar oud was, terwijl ik al meer dan 15 jaar non-stop tussen de paarden vertoefde!

Deel dit bericht

2 reacties

  1. Als je een paard koopt moet je er goed over nadenken! Het is niet zomaar een voorwerp dat je koopt maar een levend wezen waar je verantwoordelijk voor bent! De zorg voor het paard is heel belangrijk en als ze ziek worden heb je medische kosten. Ik heb het meegemaakt met mijn lieve Fjord. We hebben haar inmiddels 17jaar en ze verdiend het beste!!! We hebben altijd geld opzij staan voor de beestjes als ze ziek worden. ❤️?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *