slowfeeder paard

Het belang van slowfeeders

Slowfeeders zijn voor vele mensen sinds enkele jaren een vast onderdeel in de huisvesting van hun paard. Ze zijn een moderne versie van de vroegere hooiruif, maar hebben naar mijn mening meer voordelen. Hieronder kan je meer informatie vinden over slowfeeding, de voor- en nadelen en ook enkele tips om dit zo goed mogelijk aan te pakken. 

Heb je nog geen slowfeeders aangeschaft? Dan lees je hieronder waarom je dat wél zou moet doen!

Wat is slowfeeding?

De term slowfeeding zegt het eigenlijk al zelf: als je aan slowfeeding doet, zorg je ervoor dat je paard zolang mogelijk doet over het eten van zijn dagelijkse portie ruwvoer. Je gaat letterlijk ’traag voeren’.

Wilde paarden eten zo’n 16u per dag en telkens heel kleine hoeveelheden. We willen dus dat ons moderne paard ook zoveel mogelijk uren per dag kan knabbelen. Waarom we dat willen, dat lees je verder in dit blogbericht over paardenvoeding

Wat is een slowfeeder? 

Slowfeeders bestaan in allerlei vormen en maten. De meest gebruikte zijn deze in de vorm van een net, maar er bestaan ook stalen exemplaren. 

Welke soorten slowfeeders bestaan er?

Slowfeeder net

Paard eet aan slowfeeder met kleine mazen

Deze netten heb je in verschillende maaswijdtes. Hoe groter de maaswijdte, hoe minder de voertijd vertraagd wordt. Hoe kleiner de maaswijdte, hoe langer je paard er over zal doen om zijn portie hooi op te eten. 

Het voordeel aan deze netten is dat je ze bij de meeste ruitersportzaken kan aankopen. Ook zijn ze relatief veilig. Mijn ervaring is dat een hooinet op de grond vaak gewoon blijft liggen en dat paarden de hooinetten volledig kapot zouden trekken als ze hier in vast zouden komen te zitten.

Let er wel op dat er een groot prijs- en kwaliteitsverschil bestaat bij deze netten. Heb je een paard dat nogal fel aan de slag gaat tijdens het eten van zijn hooi, dan kan je beter voor een duurder en dus kwalitatiever net gaan. Dit zal op lange termijn goedkoper zijn.

Je kan kiezen voor een hooinet in de vorm van een ‘zak’. Deze hebben een touw bovenaan. Deze hooinetten kun je praktisch overal aan knopen, al is een haak op de vaste voerplekken wel handig. Dan heb je ook nog vierkante en rechthoekige exemplaren die je permanent op een vaste plek bevestigt. Deze haal je dus niet telkens van de muur af om te vullen. Verder verkopen ze ook nog hooinetten in tunnelvorm die vooral handig zijn om in de breedte te gaan voeren.

Wanneer je een grote kudde hebt, is het soms slimmer om te investeren in een grote hooiruif van gegalvaniseerd staal. Hier past telkens een grote of kleine baal hooi in (afhankelijk van de grootte) waarover ook nog een net gespannen wordt. Door de overkapping blijft het hooi bovendien mooi droog.

Een grote hooiruif van gegalvaniseerd staal voor de kudde

Stalen slowfeeder

Je hebt ook stalen slowfeeders in alle vormen en maten. Er zijn er die je aan de muur hangt en roosters die in een plastic of houten bak bevestigd worden. Het voordeel van deze slowfeeders is dat ze een langere levensduur hebben dan netten. 

Een groot nadeel is dat er paarden zijn die schade krijgen aan de voorste tanden door voortdurend met hun snijtanden tegen het staal te komen. Nog een nadeel is dat paarden zich lelijk kunnen gaan verwonden als er toch eens een defect is aan het stalen raster. 

DIY slowfeeder

Als je creatief aangelegd bent of een heel Handige Harry kent, kan je gerust zelf een slowfeeder in elkaar steken. Op Pinterest vind je honderden ontwerpen die je kan nabootsen. Let er wel steeds op dat de veiligheid van je paard verzekerd blijft. Hierbij is het vooral belangrijk dat een paard niet met zijn hoeven, hoofd… vast kan komen te zitten en dat er geen uitstekende onderdelen zijn waaraan hij zich kan verwonden. 

Slowfeeder voerbal

Tot slot heb je nog allerlei soorten voerballen die je kan vullen met hooi en andere lekkernijen. De ene is groot genoeg en gooi je op de grond zodat de paarden ‘rollend’ het hooi er uit moeten krijgen. Andere types zijn veel kleiner en dienen om op te hangen in de stal.

Deze ballen zijn een goede manier om spelenderwijs ruwvoer te gaan geven. Check wel elke dag op eventuele schade en gooi kapotte voerballen weg. Hoezeer fabrikanten beweren van wel, ze zijn niet onverwoestbaar!

Let bij de grotere types ook op het deksel. Het deksel moet goed sluiten en voldoende vast zitten. Er zijn reeds paarden vast komen te zitten met hun voet in de voerbal! Sommige merken verkopen deze deksels los waardoor je geen volledig nieuwe bal moet aankopen.

Waar moet ik op letten?

Maaswijdte of grootte van de openingen

Zoals hierboven beschreven geldt hoe groter de maaswijdte of openingen, hoe minder de slowfeeder de voertijd zal vertragen. Bij netten is een maaswijdte van 6cm is bijvoorbeeld prima om hooi te voeren in de trailer, maar zal de voertijd amper vertragen.

Een goede tip is om niet te snel over te gaan naar een heel kleine maaswijdte of openingen van bijvoorbeeld 2cm. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je paard heel gefrustreerd gaat worden omdat hij nog niet geoefend is in het eten uit een slowfeeder. Begin beter met een slowfeeder van 4cm om zo langzaam over te gaan naar kleiner indien dit nodig blijkt te zijn.

Hoogte

Hang een slowfeeder zeker niet te hoog. Paarden hebben een systeem in hun neus om zo weinig mogelijk stof in te ademen. Dit systeem werkt enkel als zij met hun hoofd naar beneden kunnen ‘grazen’. Als je hooinet te hoog hangt, zal je paard bijgevolg veel stof inademen met mogelijke ademhalingsproblemen tot gevolg. Denk eraan: hoe stofarm je hooi ook is, stof en eventuele schimmels zullen er altijd in zitten!

Volgend argument wordt weleens gegeven om een hooinet/-ruif hoog te hangen: In het wild eten paarden ook van bomen en dan eten ze ook met hun hoofd hoog. Dit is echter maar een beperkt deel van hun voertijd en van bomen komt minder stof dan van hooi. 


Afbeelding van photosforyou via Pixabay

Hoewel je paard sowieso veel beweegt met hoofd en hals tijdens het eten uit een hooinet, kan het goed zijn om toch te variëren in hoogte zodat elk paard zijn ideale hoogte kan vinden. 

Als je je voernetten op de grond wil bevestigen, zorg dan voor een zandvrije ondergrond zodat je paard tijdens het eten niet te veel zand binnen krijgt. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld zogenaamde palletboxen of kunststof stapelbakken volstaan. 

Meerdere voerplekken

Voorzie steeds meerdere voerplekken met voldoende afstand tussen. Op deze manier gaan je paarden meer bewegen, krijgt elk paard de mogelijkheid om zijn deel te eten en voorkom je voernijd. Je kan beter kleinere hooinetten kopen en er meerdere vullen dan slechts twee grote hooinetten waar meer in kan.

Vluchtweg

Hang je slowfeeders op een veilige plek waarbij een paard nog een vluchtweg heeft. Als er dan toch een kuddelid ‘zijn’ hooinet wil claimen, kan het paard dat eerder stond te eten nog ontsnappen en hoeft het niet tot confrontaties te komen. Je voernetten in een gesloten hoek hangen is dus minder ideaal, al hoeft dit bij een stabiele kudde zeker geen probleem te zijn. 

Voordelen van slowfeeding

Minder verspilling

Als hooi gewoon op de grond wordt gelegd, wordt er veel van verspild. Paarden vertrappelen het hooi en vermengen het met de ondergrond. Op deze manier wordt het hooi minder smakelijk en niet meer gegeten. Dit kan je perfect voorkomen door het hooi aan te bieden in hooinetten. 

Ook kan het hooi door de wind weg worden geblazen. Doordat het hooi niet weg kan, blijft ook de paddock, weide… properder. 

Langere voertijd

Onderzoeken hebben uitgewezen dat de opnametijd van het voer aanzienlijk verlengd wordt door het gebruik van een slowfeeder. Hierdoor zijn paarden langer bezig met eten en zullen ze zich niet snel vervelen. Bovendien moet je hierdoor minder vaak gaan voeren

Beter voor de algehele gezondheid

De voertijd wordt verlengd

In dit blogbericht gaf ik meer uitleg over hoe je een paard het beste kan voeren. Ik legde het belang uit van voldoende structuurrijk ruwvoer en dat paarden best regelmatig kleine hoeveelheden eten omdat ze een kleine maaginhoud hebben. 

Ook voorkom je op deze manier dat paarden op een te korte tijd te veel hooi opnemen met koliek als gevolg 

Voorkomen voernijd

Voernijd wordt in de hand gewerkt door schaarste en concurrentie. Dit wil zeggen dat paarden doe voernijd vertonen bang zijn dat er te weinig hooi zal zijn en dat een ander kuddelid hiermee zal gaan lopen. Zelfs paarden die alleen in een stal staan, kunnen voernijd vertonen tegenover een mens of buurman. 

Door meerdere voerplekken te voorzien, voorkom je dat één paard ‘op wacht’ kan gaan staan bij de voerplek en het voer kan gaan verdedigen. Zo krijgt elk kuddelid de kans om te eten. Bovendien zal het hooi minder snel op zijn, waardoor je paard het idee krijgt dat er nooit een schaarste zal zijn. 

Paarden die nog maar net in kudde gehouden worden en meer ruwvoer krijgen, zullen in het begin nog tekenen van voernijd vertonen. Na een tijd zal dit gedrag verminderen en hopelijk zelfs verdwijnen. 

Nadelen van slowfeeding

Arbeidsintensiever

Het vullen van hooinetten neemt meer tijd in beslag dan hooi dat je gewoon op de grond gooit. Als je losse hooinetten hebt, mag je zeker het gewicht ook niet onderschatten als je deze op grotere afstand moet gaan hangen. 

Vulhulp van Kerbl

Vaste hooinetten zijn gemakkelijker te vullen dan losse. Voor losse hooinetten zijn er zogenaamde vulhulpen/vulstations op de markt. Deze bestaan uit een ring op poten of om aan de muur te bevestigen zodat je je hooinet hierover kan hangen. 
Zoek daarom de meest ergonomische manier om dit te doen. Voorzie bijvoorbeeld voldoende hooinetten zodat je deze op voorhand kan vullen als je tijdens een voermoment weinig tijd hebt.

Schade aan de tanden


Zoals ik eerder schreef, is het bekend dat paarden van (stalen) slowfeeders schade kunnen krijgen aan de voorste snijtanden. Dit heeft te maken met de techniek die het paard hanteert om het hooi uit de slowfeeder te krijgen. Als je dit constateert, is het belangrijk om meteen in te grijpen. Zo kan je bijvoorbeeld overstappen op een zachter type slowfeeder of een slowfeeder gebruiken met grotere mazen.

Zoals je in dit blogbericht kon lezen, heeft het voeren met slowfeeders vele voordelen. Het komt de gezondheid van je paard ten goede, er is minder verspilling van hooi én je paard verveelt zich minder snel. Het vullen van hooinetten is wel arbeidsintensiever, maar je wordt hier handiger in naarmate je het vaker zal doen. Omwille van de vele voordelen die de slowfeeders hebben, raad ik iedereen aan om op deze manier te gaan voeren.

Ontbreken er in dit blogbericht nog voor- en nadelen? Of ben je heel tevreden van één bepaald type slowfeeder? Laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina!

Liefs

Jolien – De Paardenwijzer

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *