Academic Art of Riding – Bent Branderup
Dit is voor mij hét boek waar alles mee begon. Toen ik dit boek kreeg, heb ik het meteen in één ruk uitgelezen. Nadat ik het uitgelezen had, ben ik op zoek gegaan naar een lesgever in de Academische Rijkunst (AR) en heb ik het roer helemaal omgeslagen.
Het boek is geschreven door Bent Branderup, de grootmeester in de Academische Rijkunst. Het geeft veel informatie over onder andere de herkomst van de AR, de meest gebruikte materialen, de verschillende soorten hulpen en hoe de training van een paard doorheen alle niveaus er uit ziet. Deze zogenoemde trainingsladder is een handige hulp om focus te houden en doelen te stellen.
De mooie illustraties en (schematische) tekeningen zorgen ervoor dat je goed begrijpt wat er net in de tekst geschreven wordt. Soms wordt de uitleg heel technisch en begrijp je misschien niet alle details, maar dat is heel normaal. Telkens als ik (een stuk van) het boek opnieuw lees, haal ik er weer nieuwe informatie uit ‘op mijn niveau’. Je gaat telkens een stapje verder op de trainingsladder waardoor je meer details gaat zien en begrijpen.
Het boek staat bovendien vol inspirerende quotes van Bent Branderup en andere grootmeesters in de geschiedenis van de (Academische) Rijkunst.
Dit boek bestaat niet in het Nederlands, dus ik heb het in het Engels gelezen. In het Duits kan je dit boek ook verkrijgen. Het vormt een extra uitdaging, maar anderzijds is dit ook een ontzettend mooie voorbereiding op een ‘live’ clinic met Bent Branderup.
Ik was alleszins heel blij dat ik op voorhand op de Engels termen geoefend had en reeds wist wat ‘withers’, ‘haunches-in’ of ‘pelvis’ wou zeggen vooraleer ik naar een clinic van Bent zelf ging. Op deze manier kon ik meteen heel veel begrijpen van de uitleg die Bent gaf.
Op Youtube zijn filmpjes terug te vinden waarin Bent Branderup meer informatie geeft over de Academische Rijkunst. Deze zijn ook zeker de moeite om eens te bekijken.
Academic Art Of Riding volume 1, 2, 3, 4, 5
Terwijl het boek dat hiervoor bespreek geschreven werd door Bent Branderup zelf, krijg hij bij het schrijven van de ‘Bookazines’ hulp van selected trainers in de Academische Rijkunst van over de hele wereld!
Volume 1 gaat over Horsemanship, 2 over grondwerk, 3 over longeren en 4 over inrijden. De boeken volgen de Academische trainingsladder en elk boek bespreekt 1 stap van deze ladder.
Wat ik zo waardevol aan deze boeken vind, is dat elke trainer verschillend is en een eigen specialiteit heeft. In elk boek wordt er gesproken over de uitvoering van bepaalde oefeningen, over materialen en lichaamstaal, maar ook over bijvoorbeeld je ademhaling en mentale fitheid. Ook de instructrice waar ik train, Marion van de Klundert van de Paardenbasis, schreef mee aan deze Bookazines.
Al deze verschillende specialisaties en visies zorgen ervoor dat deze boeken een schat van informatie zijn. Het toont ook dat elke Academische trainer verschillend is en er niet één uniform soort trainer is.
Momenteel zijn Bent en zijn team nog volop aan het schrijven aan de vervolgdelen van de Bookazines. Volumes 1 t.e.m. 4 zijn reeds beschikbaar.
Deze boeken zijn geschreven in het Engels en Duits. Aan de ene zijde van de pagina zie je de Duitse vertaling, aan de andere zijde de Engelse. Als ik een woord in het Engels niet begrijp, helpt het vaak om even in het Duitse deel te gaan kijken. Soms lijken deze woorden op het Nederlands, waardoor ik weer een stap verder ben.
Het is een aan te raden collectie om te sparen!
Omdat ik het belangrijk vind om kleine zelfstandigen te steunen, geef ik graag mee dat je deze Bookazines ook kan kopen op de website van Ruby’s ruitershop. Je wordt ongetwijfeld snel geholpen en steunt hiermee niet de zoveelste grote keten. Ook elke Selected trainer zou je aan deze boeken moeten kunnen helpen.
Paard en taal – Sharon Wilsie
Paarden communiceren vooral aan de hand van lichaamstaal, terwijl wij als mens juist minder lichaamstaal zijn gaan gebruiken doorheen onze evolutie. Dit zorgt weleens voor storing in onze communicatie met ons paard. Verbaal vertellen we het ene, maar non-verbaal spreken we dit vervolgens helemaal tegen!
Het boek Paardentaal van Sharon Wilsie is een aanrader voor iedereen die bewuster met zijn/haar paard wil communiceren. Het geeft veel informatie over de vaak kleine, gedetailleerde boodschappen die paarden meegeven door middel van lichaamstaal, ademhaling en geluiden.
Elke boodschap wordt geïllustreerd aan de hand van duidelijke foto’s en tekeningen. Ook geeft Sharon Wilsie praktijkoefeningen mee die je kans gaan toepassen in de omgang met je eigen paarden.
Het maakt niet uit hoelang je reeds paardrijdt of paarden hebt, ik ben ervan overtuigd dat je nog steeds nieuwe informatie zal krijgen door dit boek te lezen. Sharon Wilsie neemt je echt mee in de belevingswereld van jouw paard!
Een leuke bonus: Sharon Wilsie heeft een website met online filmpjes die je kan bekijken. Sommige filmpjes zijn gratis, andere zijn betalend. Het is alvast de moeite waard om de gratis filmpjes eens te gaan bekijken!
Hoe beweegt uw paard – Gillian Highins en Stephanie Martin
Elke training in elke discipline zou in eerste instantie moeten draaien rond het beter maken van je paard. Met beter bedoel ik niet meer prijzen winnen, maar vooral over het optimaal gezond houden van het paard!
Om goed te kunnen trainen, is het belangrijk om een basiskennis te hebben over de anatomie van jouw paard. Al is het maar om bepaalde blessures snel en goed in te kunnen schatten of goed te kunnen communiceren met een andere professional als er iets misgaat in de beweging van jouw paard.
Gillian Highins en Stephanie Martin geven in hun boek ‘Hoe beweegt uw paard’ een hele goede basis mee over de anatomie bij het paard. Ze behandelen vele aspecten. Van spieren, pezen en fascia tot de wervelkolom en mogelijke problemen.
Tot slot krijg je nog enkele oefeningen mee waardoor je zelf aan de slag kan om je paard soepeler te krijgen. In het boek Pilates en stretching voor paarden, worden de oefeningen veel uitgebreider uitgeschreven.
Bij elk onderdeel staan foto’s en voor dit boek werden meerdere paarden tot in detail beschilderd. De anatomische tekeningen zijn werkelijk bewonderenswaardig!
Nog interessant uit deze reeks: De anatomie van het sportpaard. In dit boek ligt de nadruk meer op puur de anatomie.
Sowieso is deze boekenreeks een aanwinst voor je collectie!
Je paard succesvol trainen – Karin Leibrandt
Karin Leibrandt is een ruiter en dierenarts die op een andere manier is gaan trainen nadat ze enkele paarden had met blessures. Daaruit is haar trainingsmethode uit voortgekomen: 4Dimension dressage.
Ze beschrijft hoe een goede balans er uit moet zien bij een paard en hoe je deze balans in de 4 dimensies kan gaan bereiken. Ook gaat ze dieper in over welke mogelijke blessures je paard kan krijgen door fout te gaan trainen.
Als je denkt dat je al heel erge dingen moet gaan doen om je paard geblesseerd te krijgen tijdens de training, denk je maar snel iets anders. Zo legt Karin bijvoorbeeld haarfijn uit wat er juist gebeurd als een paard systematisch zelfs maar een beetje achter de loodlijn gereden wordt zonder correct ruggebruik… een verontrustende eye-opener!
Na het lezen van dit boek kijk je absoluut anders tegen de trainingen van (sport)paarden aan.
Karin bespreekt enkele praktische oefeningen die je kan gaan doen, maar ook het het belang van de ruiter komt uitgebreid aan bod.
Voor mij is het boek een mooie aanvulling op de boeken die ik van Bent Branderup las over het rechtrichten. Het is een andere aanpak, meer geschreven voor de sportwereld. Het is interessant om te lezen hoe er meerdere wegen naar Rome leiden en als instructeur is het altijd goed om meerdere ’tactieken’ te kennen.
Paard en voer – Andrea Ellis
Het boekje Paard en voer van Andrea Ellis geeft heel algemene informatie over het voeren van jouw paard. Het spijsverteringsstelsel, verschillende soorten ruwvoer, maar ook extra’s en krachtvoer worden bijvoorbeeld besproken.
Je kan bovendien een body score gaan toekennen aan je eigen paard en de energiebehoefte voor je paard gaan uitrekenen. Op deze manier kan je meer gericht gaan voeren. Aangezien er nog steeds veel paarden rondlopen met een paar kilo’s te veel, kan een voedingsplan echt helpen.
Er zijn versies van dit boek die uitgegeven werden door PAVO, waardoor je met een ietwat kritische blik moet gaan kijken naar de inleiding over krachtvoer.
Al bij al vind ik de informatie die gegeven wordt wel heel duidelijk en goed. Ook dit boek benadrukt het belang van goed ruwvoer!
Heb je niet meteen zin om een volledig boek te gaan lezen over dit onderwerp? Dan kan je alvast beginnen met dit blogbericht te lezen. Een deel van mijn kennis haalde ik namelijk uit het boek van Andrea Ellis!
Kalmerende signalen van paarden
Ik ga deze lijst in de toekomst blijven aanvullen, want ik heb nog een hele verlanglijst en binnenkort komt er alweer een nieuwe bookazine uit…
Heb jij nog een suggestie voor een boek dat ik zéker moet gelezen hebben? Post dit zeker bij commentaar of stuur me een bericht via het contactformulier!