rechtrichten paard

Wat is rechtrichten (vanaf de grond)?

Het rechtrichten (vanaf de grond) heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Vanuit verschillende stromingen (de academische rijkunst, de klassieke rijkunst…) vindt het rechtrichten een weg naar het grotere publiek. Toch merk ik dat nog steeds veel mensen niet weten wat het is en waarom ik vanaf de grond train. Ik probeer in grote lijnen in dit blogbericht uit te leggen wat rechtrichten is. 

Wat? 

groundwork grondwerk

rechtrichten in de grondwerkpositie

Tijdens het rechtrichten wil je een paard in grote lijnen twee dingen aanleren. Enerzijds ga je het paard leren om meer evenwicht te houden bij het maken van een bocht (verticale balans). Anderzijds wil je het paard gaan verzamelen zodat de voorbenen en rug niet te veel belast worden (horizontale balans). 

Dit willen we uiteraard allemaal in ontspanning voor elkaar krijgen zonder hierbij soepelheid en regelmatigheid te verliezen. Het lijkt geschreven veel gemakkelijker dan het is, geloof me! 

Waarom? 

lunging longeren

rechtrichten in de longeerpositie

We zien onze paarden graag en willen het beste voor hen. Toch staan we er te weinig bij stil dat een paard van nature uit niet gemaakt is om op te rijden. Hiermee wil ik niet zeggen dat we niet mogen paardrijden, maar wil ik wel duidelijk maken dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is zoals vele mensen dat vinden. 

Paarden lopen van nature met meer gewicht op de voorhand. Tijdens het foerageren wordt zo’n 60% van het lichaamsgewicht gedragen door de voorbenen. Zonder ruitergewicht zorgt dit zelden voor problemen, het is pas wanneer we willen gaan rijden dat dit blessures met zich meebrengt. De ruiter zit namelijk mee op de voorhand van het paard waardoor dit een belasting vormt voor de voorbenen. 

Ook de rug van het paard is van nature uit niet sterk genoeg om ruitergewicht te dragen voor langere tijd. Gelukkig kunnen vinden we in het rechtrichten een oplossing om paarden zo te trainen dat ze wél op een gezonde manier een ruiter kunnen dragen

Wie? 

In mijn ogen zou iedereen de basis van het rechtrichten met zijn/haar paard onder de knie moeten krijgen om het paard op een gezonde manier te blijven rijden. Ook als je recreatief rijdt en bosritten maakt is het belangrijk dat je paard je tijdens deze ritten op een gezonde manier kan dragen

Je hoeft geen ambitieuze sporter te zijn of competities te rijden om te gaan rechtrichten. Je eerste en belangrijkste zorg zou echter wél altijd de (mentale) gezondheid van je paard moeten zijn. Je wil toch dat je paard zolang mogelijk gezond blijft zodat jullie veel plezier kunnen blijven maken?

Hoe? 

Op een gezonde manier fouten maken

Met rechtrichten begin je best vanaf de grond omdat je zo het paard niet belast met je eigen ruitergewicht. Op die manier kan je paard op een gezonde manier fouten maken en train je bovendien je eigen oog en gevoel

Er zijn verschillende werkvormen om vanaf de grond te trainen zoals het grondwerk, het handwerk, het longeren aan de enkele en dubbele lijn, trainen met de lange teugel… Je zal merken dat de meeste mensen die hun paard trainen vanaf de grond, gebruik maken van een kaptoom. Waarom dit zo is, dat lees je in dit blogbericht

Liefs

Jolien

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *